piątek, 20 listopada 2015

Kulebiak z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami

Propozycja na stół wigilijny, ale nie tylko. 









Składniki

  • 400 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 2 listki laurowe
  • 2 goździki
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • skórka otarta z cytryny
  • 60 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • łyżka oleju
  • jajko
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 ugotowane jajka na twardo
  • sól
  • pieprz
  • mielony jałowiec
  • tłuszcz
  • mąka do formy

     

     

    Przygotowanie

    Grzyby namoczyłem na noc, następnego dnia ugotowałem. Kapustę pokroiłem, zalałem wywarem z grzybów, dodałem przyprawy, skórkę z cytryny, wymieszałem. Gotowałem około 30 minut. Cebulę posiekałem, zeszkliłem na oleju z pokrojonymi grzybami. Kapustę odparowałem, wyjąłem ziele angielskie, liście laurowe, dodałem jałowiec.
    Włożyłem grzyby z cebulą, dodałem posiekane orzechy, jajka na twardo. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Tak przygotowany farsz ułożyłem na rozmrożonym cieście, skleiłem brzegi. Z resztek ciasta wyciąłem dekoracje i ozdobiłem wierzch ciasta. Posmarowałem roztrzepanym jajkiem, włożyłem do żaroodpornej formy natłuszczonej i posypanej mąką. Zapiekałem ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz