Kulebiak z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami
Propozycja na stół wigilijny, ale nie tylko.
Składniki
- 400 g mrożonego ciasta francuskiego
- 500 g kiszonej kapusty
- 2 listki laurowe
- 2 goździki
- kilka ziaren ziela angielskiego
- skórka otarta z cytryny
- 60 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- łyżka oleju
- jajko
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 ugotowane jajka na twardo
- sól
- pieprz
- mielony jałowiec
- tłuszcz
- mąka do formy
Przygotowanie
Grzyby namoczyłem na noc, następnego dnia ugotowałem. Kapustę
pokroiłem, zalałem wywarem z grzybów, dodałem przyprawy, skórkę z
cytryny, wymieszałem. Gotowałem około 30 minut. Cebulę posiekałem,
zeszkliłem na oleju z pokrojonymi grzybami. Kapustę odparowałem, wyjąłem
ziele angielskie, liście laurowe, dodałem jałowiec.
Włożyłem grzyby z cebulą, dodałem posiekane orzechy, jajka na twardo.
Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Tak przygotowany farsz ułożyłem
na rozmrożonym cieście, skleiłem brzegi. Z resztek ciasta wyciąłem
dekoracje i ozdobiłem wierzch ciasta. Posmarowałem roztrzepanym jajkiem,
włożyłem do żaroodpornej formy natłuszczonej i posypanej mąką.
Zapiekałem ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz