Składniki
1 kg żeberek wieprzowych1 łyżka masła ghee
2 szalotki
500 ml bulionu warzywnego
1 liść kaffiru
25 g grzybów mun (paski)
4 łyżki sosu słodko-kwśnego
1 średniej wielkości cukinia
1 pęczek szczypiorku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
250 g makaronu chow mein
sól, pieprz
Przyprawy:
1 łyżka nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka kolendry
szczypta cynamonu
1 łyżeczka masali
1 goździk
Przygotowanie
Żeberka płuczemy, kroimy na kawałki, oprószamy solą i
pieprzem. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy żeberka z każdej strony, następnie
dodajemy posiekane szalotki, szklimy i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy
liść kaffiru, sproszkowane przyprawy, paski grzybów i sos. Żeberka dusimy do
miękkości na małym ogniu.
Cukinię kroimy na plasterki, następnie w słupki, dodajemy do
mięsa kiedy będzie miękkie.
Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do sosu i
dokładnie mieszamy. Zagotowujemy, zestawiamy z ognia i dodajemy posiekany
szczypiorek. Całość podajemy z makaronem chow mein przygotowanym zgodnie z
przepisem zawartym na opakowaniu.
bardzo smacznie wyglądają, chętnie wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Dziękujemy ;)
UsuńO,takie żeberka to bym wciągneła :)
OdpowiedzUsuńSą bardzo pyszne i soczyste <3
UsuńArek, jak zawsze, serwujesz pyszności. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
Usuń