sobota, 21 listopada 2015

Żeberka z orientalną nutą

Żeberka, żeberka, żeberka...Och! Żeberka! Tematem przewodnim miała być cukinia (której za dużo kupiliśmy)...więc co...trzeba było połączyć oba produkty. Do duetu doszedł makaron (uwielbiany w każdej postaci) chow mein...boskie połączenie...YUMMY!









 

Składniki

1 kg żeberek wieprzowych
1 łyżka masła ghee
2 szalotki
500 ml bulionu warzywnego
1 liść kaffiru
25 g grzybów mun (paski)
4 łyżki sosu słodko-kwśnego
1 średniej wielkości cukinia
1 pęczek szczypiorku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
250 g makaronu chow mein
sól, pieprz
Przyprawy:
1 łyżka nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka kolendry
szczypta cynamonu
1 łyżeczka masali
1 goździk

 

 

Przygotowanie

Żeberka płuczemy, kroimy na kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy żeberka z każdej strony, następnie dodajemy posiekane szalotki, szklimy i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy liść kaffiru, sproszkowane przyprawy, paski grzybów i sos. Żeberka dusimy do miękkości na małym ogniu.
Cukinię kroimy na plasterki, następnie w słupki, dodajemy do mięsa kiedy będzie miękkie.
Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy, zestawiamy z ognia i dodajemy posiekany szczypiorek. Całość podajemy z makaronem chow mein przygotowanym zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.

6 komentarzy: