sobota, 21 listopada 2015

Zupa ziemniaczano-porowa z łososiem

Lekka zupa z naszym ulubionym łososiem wędzonym na zimo. Sprawdzi się na świątecznym stole.







 

Składniki

600 g ziemniaków
1 por (duży, biała część)
1 łyżka masła ghee
600 ml bulionu drobiowego
1 liść kaffiru
50 ml śmietany kremowej
100 g plastrów łososia wędzonego na zimno
szczypiorek
gałka muszkatołowa
pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Ziemniaki obieramy, kroimy na grube plasterki, por w piórka. Na rozgrzane masło wrzucamy warzyw, podsmażamy przez kilka minut, po czym zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liść kaffiru i gotujemy do miękkości ziemniaków. Do zupy dodajemy śmietanę, paski łososia (1/4 zostawiamy), chwilę gotujemy (ok. 5 min). Do smaku doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Rozlewamy na talerze, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, dodajemy pozostałego łososia.

1 komentarz: