Składniki
600 g ziemniaków1 por (duży, biała część)
1 łyżka masła ghee
600 ml bulionu drobiowego
1 liść kaffiru
50 ml śmietany kremowej
100 g plastrów łososia wędzonego na zimno
szczypiorek
gałka muszkatołowa
pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, kroimy na grube plasterki, por w piórka.
Na rozgrzane masło wrzucamy warzyw, podsmażamy przez kilka minut, po czym
zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liść kaffiru i gotujemy do miękkości
ziemniaków. Do zupy dodajemy śmietanę, paski łososia (1/4 zostawiamy), chwilę
gotujemy (ok. 5 min). Do smaku doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem.
Rozlewamy na talerze, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, dodajemy pozostałego
łososia.
ta zupka wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)