sobota, 21 listopada 2015

Gołąbki z grzybami i kaszą jaglaną

Chcecie na święta zaskoczyć waszych najbliższych? Ten przepis z pewnością wam się przyda. 








 

Składniki

1 duża kapusta włoska
100 g grzybów suszonych
200 g kaszy jaglanej
1 jajko ugotowane na twardo
1 jajko
2 cebule
1 pęczek koperku
olej
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Grzyby moczymy w mleku przez 30 min. Płuczemy, osączamy i zalewamy zimną wodą. Gotujemy do ich miękkości, odławiamy, wody z gotowania nie wylewamy.
Z kapusty wykrawamy głąb, sparzamy we wrzątku (co jakiś czas zdejmujemy liście), liście osuszamy, wycinamy zgrubiałą część.
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu,
Grzyby siekamy, wbijamy jajko, dodajemy posiekane jajko, kaszę, posiekaną cebulę i koperek, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na liście kapusty, zawijamy gołąbki.
Dno brytfanki smarujemy olejem, wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty, na nich układamy gołąbki, zalewamy wywarem z grzybów. Całość pieczemy pod przykryciem przez 45 min w temperaturze 200°C. Podajemy z zeszkloną na maśle cebulą.

2 komentarze: