Składniki
1 duża kapusta włoska100 g grzybów suszonych
200 g kaszy jaglanej
1 jajko ugotowane na twardo
1 jajko
2 cebule
1 pęczek koperku
olej
sól, pieprz
Przygotowanie
Grzyby moczymy w mleku przez 30 min. Płuczemy, osączamy i
zalewamy zimną wodą. Gotujemy do ich miękkości, odławiamy, wody z gotowania nie
wylewamy.
Z kapusty wykrawamy głąb, sparzamy we wrzątku (co jakiś czas
zdejmujemy liście), liście osuszamy, wycinamy zgrubiałą część.
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu,
Grzyby siekamy, wbijamy jajko, dodajemy posiekane jajko,
kaszę, posiekaną cebulę i koperek, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Całość
dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na liście kapusty, zawijamy gołąbki.
Dno brytfanki smarujemy olejem, wykładamy pozostałymi liśćmi
kapusty, na nich układamy gołąbki, zalewamy wywarem z grzybów. Całość pieczemy
pod przykryciem przez 45 min w temperaturze 200°C. Podajemy z zeszkloną
na maśle cebulą.
Ommomomomomomoomo....................... :)
OdpowiedzUsuńOj tak :D
Usuń