niedziela, 1 listopada 2015

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i mango

Idąc w gości, chcieliśmy zrobić coś,co się zawsze sprawdza. Postawiliśmy na sałatkę warstwową, która pięknie prezentuje się w przezroczystej misce. Zamiast majonezu użyliśmy duńskiej remulady.











Składniki

1 mango
250 g drobnego makaronu ( u nas zacierki babuni )
2 puszki rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym
1 mała puszka kukurydzy
1 pęczek natki pietruszki
5-6 łyżek remulady duńskiej
4 jajka
opcjonalnie sól i pieprz

Przygotowanie

Zacierki gotujemy al dente w osolonym wrzątku, przelewamy zimną wodą, odcedzamy i studzimy.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i oddzielamy białko od żółtek.
Mango obieramy i kroimy w kostkę, układamy na dno naczynia.
Makaron mieszamy z sosem i posiekaną natką pietruszki. Dzielimy na dwie części, układamy na mango. Kolejną warstwą jest osączony z zalewy tuńczyk. Na tuńczyka układamy odcedzoną kukurydzę, następnie posiekane białka jajek (można lekko oprószyć solą i pieprzem). Na białka wykładamy drugą puszkę osączonego tuńczyka, następnie pozostały makaron, wierzch posypujemy pokruszonymi żółtkami jajek.

2 komentarze: