Składniki
2 piersi gęsie250 ml soku jabłkowego z miąższem
2 ząbki czosnku
500 g dyni piżmowej
2 szalotki
1 łyżka smalcu gęsiego
250 ml cydru
1 łyżka masła
świeży tymianek ( ilość zależna od preferencji smakowych )
sól, pieprz
Przygotowanie
Piersi z gęsi oczyszczamy, skórę nacinamy w 5 mm kostkę. Sok mieszamy z
przeciśniętym przez praskę czosnkiem i 2 łyżeczkami mielonego pieprzu, wkładamy
filety z gęsi i marynujemy je min 12 godzin.
Dynię kroimy (razem ze skórą, bez gniazd nasiennych) na
ćwiartkę i pieczemy na blaszce przez ok. 60 min (do miękkości) w temperaturze 190°C. Szalotkę siekamy i
szklimy na gęsim smalcu. Dodajemy dynię, chwilę podsmażamy, wlewamy sok z
marynaty, cydr i zagotowujemy. Całość miksujemy na gładko, dodajemy masło i
tymianek, lekko podgrzewamy. Mięso smażymy na suchej patelni, na krwisto.
Najpierw od strony skóry, następnie obracamy. Podajemy z sosem.
Takie cuda uwielbiam :) Czasami kupuję takiego gotowca, ale raptem kilka plasterków :) Smakuje bosko, ale 100zł za kg :D
OdpowiedzUsuńAle za to jakie pyszne ;) Czasami warto ;)
Usuń