sobota, 31 października 2015

Piersi gęsi z sosem dyniowym

Gęsina na św.Marcina ;) Przepyszna propozycja na troszkę inne danie. Inspirowane przepisem z Kuchni.
















Składniki

2 piersi gęsie
250 ml soku jabłkowego z miąższem
2 ząbki czosnku
500 g dyni piżmowej
2 szalotki
1 łyżka smalcu gęsiego
250 ml cydru
1 łyżka masła
świeży tymianek ( ilość zależna od preferencji smakowych )
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Piersi z gęsi oczyszczamy, skórę nacinamy w 5 mm kostkę. Sok mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i 2 łyżeczkami mielonego pieprzu, wkładamy filety z gęsi i marynujemy je min 12 godzin.
Dynię kroimy (razem ze skórą, bez gniazd nasiennych) na ćwiartkę i pieczemy na blaszce przez ok. 60 min (do miękkości) w temperaturze 190°C. Szalotkę siekamy i szklimy na gęsim smalcu. Dodajemy dynię, chwilę podsmażamy, wlewamy sok z marynaty, cydr i zagotowujemy. Całość miksujemy na gładko, dodajemy masło i tymianek, lekko podgrzewamy. Mięso smażymy na suchej patelni, na krwisto. Najpierw od strony skóry, następnie obracamy. Podajemy z sosem.

2 komentarze:

  1. Takie cuda uwielbiam :) Czasami kupuję takiego gotowca, ale raptem kilka plasterków :) Smakuje bosko, ale 100zł za kg :D

    OdpowiedzUsuń