Składniki
1 mango250 g drobnego makaronu ( u nas zacierki babuni )
2 puszki rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym
1 mała puszka kukurydzy
1 pęczek natki pietruszki
5-6 łyżek remulady duńskiej
4 jajka
opcjonalnie sól i pieprz
Przygotowanie
Zacierki gotujemy al dente w osolonym wrzątku, przelewamy
zimną wodą, odcedzamy i studzimy.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i oddzielamy białko od
żółtek.
Mango obieramy i kroimy w kostkę, układamy na dno naczynia.
Makaron mieszamy z sosem i posiekaną natką pietruszki.
Dzielimy na dwie części, układamy na mango. Kolejną warstwą jest osączony z
zalewy tuńczyk. Na tuńczyka układamy odcedzoną kukurydzę, następnie posiekane
białka jajek (można lekko oprószyć solą i pieprzem). Na białka wykładamy drugą
puszkę osączonego tuńczyka, następnie pozostały makaron, wierzch posypujemy
pokruszonymi żółtkami jajek.
Taką sałatkę najbardziej lubię :)
OdpowiedzUsuńMy również ;)
Usuń