wtorek, 10 listopada 2015

Pierogi z dwoma serami w rosole

Będąc w Warszawie nie mogliśmy darować sobie odwiedzenia pierogarni "Zapiecek". Serwują tam przepyszne pierogi z różnym nadzieniem. Szczególną naszą uwagę przykuły serowe, więc po powrocie postanowiliśmy zrobić je w naszym domu. Tutaj podaliśmy je w rosole wołowym z posiekaną natką pietruszki.



Składniki

Rosół wołowy:

kawałek szpondra wołowego
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
por (biała część)
1 cebula
1 ząbek czosnku
kilka suszonych grzybów
sól, pieprz

Ciasto na pierogi:

500 g mąki
250 gorącej wody
1 jajko

Farsz:

240 g camembert
200 g sera lazur

Przygotowanie

 

Wołowinę i obrane jarzyny (w całości ) razem z opaloną cebulą, ząbkiem czosnku, grzybami i porem zalewamy zimną wodą ( tak by zakryła mięso i warzywa ), solimy i gotujemy do miękkości mięsa. Następnie przecedzamy, doprawiamy solą oraz pieprzem.
W misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy, ponownie robimy w cieście dołek, wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka.
Sery kroimy w kostkę, mieszamy i robimy z nich kulki (śr 15-20 mm). Na środek każdego kółka kładziemy farsz, pierogi zlepiamy, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Łyżką cedzakową wyjmujemy na głęboki talerz, zalewamy gorącym bulionem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.

1 komentarz: