Danie z pewnością zadowoli wytrawnych mięsożerców gustujących w konkretnych smakach. Ostrość sosu połączyliśmy z lekkim makaronem i treściwymi pulpecikami, w których przemyciliśmy trochę warzyw.
Składniki
300 g makaronu pagliaccetti250 g łopatki wieprzowej
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 marchewka
1 mały seler
1 jajko
3/4 szklanki otrębów pszennych
250 ml bulionu warzywnego
300 ml sosu madziarów
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.
Mięso mielimy z czosnkiem, marchewką, selerem, cebulą i
otrębami pszennymi. Następnie wbijamy jajko, całą masę dokładnie wyrabiamy, do
smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z tak przygotowanej mieszanki mięsno
warzywnej formujemy pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego.
Bulion mieszamy z sosem, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i
wrzucamy uprzednio przygotowane pulpety. Gotujemy do miękkości mięsa.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy rozpuszczamy w niewielkiej ilości
zimnej wody, dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do sosu
wrzucamy makaron, chwilę podgotowujemy, wrzucamy posiekaną natkę, ponownie
mieszamy. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz