poniedziałek, 9 listopada 2015

Pagliaccetti z pulpecikami w sosie madziarów



Danie z pewnością zadowoli wytrawnych mięsożerców gustujących w konkretnych smakach. Ostrość sosu połączyliśmy z lekkim makaronem i treściwymi pulpecikami, w których przemyciliśmy trochę warzyw.











 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki

300 g makaronu pagliaccetti
250 g łopatki wieprzowej
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 marchewka
1 mały seler
1 jajko
3/4 szklanki otrębów pszennych
250 ml bulionu warzywnego
300 ml sosu madziarów
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz

Przygotowanie

 

 

 
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.
Mięso mielimy z czosnkiem, marchewką, selerem, cebulą i otrębami pszennymi. Następnie wbijamy jajko, całą masę dokładnie wyrabiamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z tak przygotowanej mieszanki mięsno warzywnej formujemy pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego.
Bulion mieszamy z sosem, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i wrzucamy uprzednio przygotowane pulpety. Gotujemy do miękkości mięsa.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do sosu wrzucamy makaron, chwilę podgotowujemy, wrzucamy posiekaną natkę, ponownie mieszamy. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz