Składniki
Rosół wołowy:kawałek szpondra wołowego
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
por (biała część)
1 cebula
1 ząbek czosnku
kilka suszonych grzybów
sól, pieprz
Ciasto na pierogi:
500 g mąki
250 gorącej wody
1 jajko
Farsz:
240 g camembert
200 g sera lazur
Przygotowanie
Wołowinę i obrane jarzyny (w całości ) razem z opaloną
cebulą, ząbkiem czosnku, grzybami i porem zalewamy zimną wodą ( tak by zakryła
mięso i warzywa ), solimy i gotujemy do miękkości mięsa. Następnie przecedzamy,
doprawiamy solą oraz pieprzem.
W misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy
gorącą wodę. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już
mąkę z wodą wyrobimy, ponownie robimy w cieście dołek, wsypujemy odrobinę mąki
i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione
ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka.
Sery kroimy w kostkę, mieszamy i robimy z nich kulki (śr 15-20 mm). Na środek każdego
kółka kładziemy farsz, pierogi zlepiamy, wrzucamy do osolonego wrzątku,
gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Łyżką cedzakową
wyjmujemy na głęboki talerz, zalewamy gorącym bulionem, posypujemy posiekaną
natką pietruszki.
jaki fajny ciekawy pomysł ;)
OdpowiedzUsuń