Bardzo lubimy sałatki na kolację...zielenina, do tego ser...tym razem mocny akcent...boczek :D Ale co tam...niech się coś na zimę odłoży. Mieliśmy kiedyś okazję skosztować świeżej opuncji o słodkawym, lekko kwaśnym smaku...pestki? A co tam, arbuz też ma :D Uwielbiamy takie połączenia...a sos <3 Boski <3
Składniki
- 4 figi kaktusowe (opuncji)
- 8 plastrów boczku parzonego
- 2 szklanki listków rukoli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
- ser pleśniowy Roqeufort
- 2 łyżki orzeszków pinii
Przygotowanie
Boczek usmażyłem , aż zrobił się chrupiący i rumiany. Orzeszki pinii zrumieniłem na suchej patelni.
W międzyczasie przygotowałem sos: zmieszałem miód z octem, doprawiłem
go pieprzem i solą, na koniec dodałem oliwę (najlepiej wszystko umieścić
np. w słoiczku, zakręcić i energicznie potrząsać do uzyskania emulsji).
Rukolę wymieszałem z 2 łyżkami sosu i rozłożyłem ją na półmisku. Na
wierzchu ułożyłem zrumieniony boczek, obrane ze skórki i przekrojone na
połówki kiwi kaktusowe. Całość polałem sosem. Posypałem wszystko
pokruszonym serem pleśniowym i orzeszkami pinii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz