wtorek, 10 listopada 2015

Sałatka z rukolą , opuncją i serem pleśniowym

Bardzo lubimy sałatki na kolację...zielenina, do tego ser...tym razem mocny akcent...boczek :D Ale co tam...niech się coś na zimę odłoży. Mieliśmy kiedyś okazję skosztować świeżej opuncji o słodkawym, lekko kwaśnym smaku...pestki? A co tam, arbuz też ma :D Uwielbiamy takie połączenia...a sos <3 Boski <3



Składniki

  • 4 figi kaktusowe (opuncji)
  • 8 plastrów boczku parzonego
  • 2 szklanki listków rukoli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
  • ser pleśniowy Roqeufort
  • 2 łyżki orzeszków pinii

     

     

    Przygotowanie

      Boczek usmażyłem , aż zrobił się chrupiący i rumiany. Orzeszki pinii zrumieniłem na suchej patelni.
    W międzyczasie przygotowałem sos: zmieszałem miód z octem, doprawiłem go pieprzem i solą, na koniec dodałem oliwę (najlepiej wszystko umieścić np. w słoiczku, zakręcić i energicznie potrząsać do uzyskania emulsji).
    Rukolę wymieszałem z 2 łyżkami sosu i rozłożyłem ją na półmisku. Na wierzchu ułożyłem zrumieniony boczek, obrane ze skórki i przekrojone na połówki kiwi kaktusowe. Całość polałem sosem. Posypałem wszystko pokruszonym serem pleśniowym i orzeszkami pinii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz