piątek, 13 listopada 2015

Klopsiki w sosie koperkowym

Czasami najprostsze rozwiązania okazują najlepsze. Ogólnie uwielbiamy zieleninę (choć jeden kły ma na natkę, drugi też ale kolendry :P), no i oczywiście jak tu przemycić warzywa...zetrzeć i dodać do całości :D Przeszło! :P 






Składniki

300 g mięsa z łopatki wieprzowej
2 ząbki czosnku
1 duża marchew
1 cebula
1 mały seler
3/4 szklanki otrąb pszennych
1 jajko
5 łyżek mąki
olej do smażenia
500 ml bulionu warzywnego
250 ml śmietany 18%
1 pęczek koperku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Mięso mielimy z czosnkiem, marchewką, selerem, cebulą i otrębami pszennymi. Następnie wbijamy jajko, całą masę dokładnie wyrabiamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z tak przygotowanej mieszanki mięsno warzywnej formujemy klopsiki. Obtaczamy je w mące i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, wkładamy klopsiki i dusimy na wolnym ogniu 15-20 min. Następnie dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, podgrzewamy (nie gotujemy), zagęszczamy rozpuszczoną w zimnej wodzie, mąką ziemniaczaną. Koperek siekamy, dodajemy do całości i mieszamy.


2 komentarze: