Składniki
300 g mięsa z łopatki wieprzowej2 ząbki czosnku
1 duża marchew
1 cebula
1 mały seler
3/4 szklanki otrąb pszennych
1 jajko
5 łyżek mąki
olej do smażenia
500 ml bulionu warzywnego
250 ml śmietany 18%
1 pęczek koperku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso mielimy z czosnkiem, marchewką, selerem, cebulą i
otrębami pszennymi. Następnie wbijamy jajko, całą masę dokładnie wyrabiamy, do
smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z tak przygotowanej mieszanki mięsno
warzywnej formujemy klopsiki. Obtaczamy je w mące i obsmażamy na rozgrzanym
tłuszczu.
Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień,
wkładamy klopsiki i dusimy na wolnym ogniu 15-20 min. Następnie dodajemy
śmietanę, dokładnie mieszamy, podgrzewamy (nie gotujemy), zagęszczamy
rozpuszczoną w zimnej wodzie, mąką ziemniaczaną. Koperek siekamy, dodajemy do
całości i mieszamy.
Przepysznie wyglądają na tych zdjęciach ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Bardzo ladne :)
OdpowiedzUsuń