piątek, 13 listopada 2015

Indyk pieczony w winie

Nie napiszemy nic więcej niż MMMMM! <3









Składniki

4 udźce indycze ( u nas bez kości)
2 łyżki przyprawy do drobiu
750 ml merlot
250 ml wody
2 cebule
10 suszonych śliwek
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
przyprawa do drobiu
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Mięso z uda indyka nacieramy solą, pieprzem i przyprawą do drobiu. Wstawiamy na noc do lodówki. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy winem i wodą, dodajemy posiekane cebule, śliwki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Mięso wyciągamy, grillujemy. Sos przecedzamy, zagęszczamy mąką ziemniaczaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz