Fasolka po bretońsku to kolejna pozycja polskiej kuchni, której jak
wielu kucharzy tak wiele wersji. Nasza propozycja troszkę różni się od
klasycznej , głównie przyprawami.
Składniki
- 400 g fasoli jaś
- 100 g chudego wędzonego boczku
- 200 g kiełbasy z galaretką
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżka mąki
- puszka pokrojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 200 ml soku pomidorowego
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
Przygotowanie
Fasolę opłukałem i przez noc moczyłem w wodzie o objętości 3 razy
większej niż fasoli. Gotowałem ją w tej samej wodzie na niewielkim
ogniu. Boczek Następnie wyjąłem pokroiłem w kostkę. Cebulę posiekałem
dość drobno, podobnie ząbki czosnku i zeszkliłem na smalcu ,wrzuciłem
boczek i lekko podsmażyłem. Dodałem do fasoli wraz z listkiem laurowym i
ziarenkami ziela angielskiego, gotowałem dalej. Na reszcie tłuszczu
zrumieniłem kiełbasę pokrojoną w półplasterki i dodałem do całości. Po
20 minutach dodałem krojone pomidory ,zagotowałem. Następnie dodałem
przecier pomidorowy. Dusiłem jeszcze około 10 minut. Zagęściłem sokiem
pomidorowym wymieszanym z mąką.
Doprawiłem solą , wędzoną papryką, majerankiem i tymiankiem oraz
pieprzem. Dokładnie wymieszałem i gotowałem jeszcze ok. 10 minut.
No apetycznie wygląda, nie powiem :)
OdpowiedzUsuń