czwartek, 12 listopada 2015

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to kolejna pozycja polskiej kuchni, której jak wielu kucharzy tak wiele wersji. Nasza propozycja troszkę różni się od klasycznej , głównie przyprawami.

 

 

Składniki

  • 400 g fasoli jaś
  • 100 g chudego wędzonego boczku
  • 200 g kiełbasy z galaretką
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200 ml soku pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego

     

     

    Przygotowanie

      Fasolę opłukałem i przez noc moczyłem w wodzie o objętości 3 razy większej niż fasoli. Gotowałem ją w tej samej wodzie na niewielkim ogniu. Boczek Następnie wyjąłem pokroiłem w kostkę. Cebulę posiekałem dość drobno, podobnie ząbki czosnku i zeszkliłem na smalcu ,wrzuciłem boczek i lekko podsmażyłem. Dodałem do fasoli wraz z listkiem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego, gotowałem dalej. Na reszcie tłuszczu zrumieniłem kiełbasę pokrojoną w półplasterki i dodałem do całości. Po 20 minutach dodałem krojone pomidory ,zagotowałem. Następnie dodałem przecier pomidorowy. Dusiłem jeszcze około 10 minut. Zagęściłem sokiem pomidorowym wymieszanym z mąką.
    Doprawiłem solą , wędzoną papryką, majerankiem i tymiankiem oraz pieprzem. Dokładnie wymieszałem i gotowałem jeszcze ok. 10 minut.

1 komentarz: