wtorek, 20 października 2015

Zupa krem z dyni

Często korzystamy z sezonowych przysmaków. Jesiennie, nie monotonnie, aromatycznie...















Składniki

1,5 kg dyni piżmowej
1 l bulionu warzywnego
2 serki topione śmietankowe
2 cebule
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Dodatkowo:
kluski lane

Przygotowanie

 
Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy dynię, i dusimy pod przykryciem do miękkości (20-25 min, pod przykryciem). Następnie zalewamy gorącym bulionem, dodajemy serki i często mieszając gotujemy kilka minut. Zupę zestawiamy z ognia i miksujemy na gładki krem. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy z lanymi kluskami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz