Duszone boczniaki w pomidorach, to taka propozycja na danie przypominające leczo.
Składniki
- 300 g boczniaków
- 2 średnie cebule
- 2 średnie marchewki
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 4 średnie pomidory
- sól
- pieprz
- 300 g dobrej podwędzanej kiełbasy
- 1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie
Przygotowałem składniki :cebulę i kiełbasę pokroiłem w plasterki.
Czerwoną paprykę po umyciu i usunięciu gniazd nasiennych pokroiłem w
paski. Boczniaki opłukałem i pociąłem w dość grube paski. Pomidory
sparzyłem, zdjąłem skórkę i pokroiłem w dość grubą kostkę. Marchewkę
obrałem i pokroiłem na plasterki. W rondlu rozgrzałem oliwę, wrzuciłem
cebule , którą zeszkliłem. Dodałem paprykę i marchewkę. Dusiłem pod
przykryciem do miękkości. Następnie dołożyłem pomidory i boczniaki,
Doprawiłem solą, pieprzem, koncentratem pomidorowym. Ponownie dusiłem
pod przykryciem. Pod koniec dodałem słodką paprykę i majeranek. Podałem z
ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz