wtorek, 20 października 2015

"Leczo" z boczniakami

Duszone boczniaki w pomidorach, to taka propozycja na danie przypominające leczo.
















Składniki

  • 300 g boczniaków
  • 2 średnie cebule
  • 2 średnie marchewki
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 4 średnie pomidory
  • sól
  • pieprz
  • 300 g dobrej podwędzanej kiełbasy
  • 1 łyżeczka majeranku

    Przygotowanie

    Przygotowałem składniki :cebulę i kiełbasę pokroiłem w plasterki. Czerwoną paprykę po umyciu i usunięciu gniazd nasiennych pokroiłem w paski. Boczniaki opłukałem i pociąłem w dość grube paski. Pomidory sparzyłem, zdjąłem skórkę i pokroiłem w dość grubą kostkę. Marchewkę obrałem i pokroiłem na plasterki. W rondlu rozgrzałem oliwę, wrzuciłem cebule , którą zeszkliłem. Dodałem paprykę i marchewkę. Dusiłem pod przykryciem do miękkości. Następnie dołożyłem pomidory i boczniaki, Doprawiłem solą, pieprzem, koncentratem pomidorowym. Ponownie dusiłem pod przykryciem. Pod koniec dodałem słodką paprykę i majeranek. Podałem z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz