sobota, 17 października 2015

Żeberka duszone z warzywami

ŻebeRRRRRRRRRRka <3  YuMMMMMMMMMMMMY! <3
















Składniki

1 kg żeberek wp
2 cebule
2 marchewki
1 por ( biała część )
kawałek selera
1 pietruszka
2-3 ogórki kiszone
1 liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
olej do smażenia
2 łyżki mąki
500 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Oprószamy solą i mąką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy mięso i przekładamy do rondla. Na tłuszczu ze smażenia żeberek podsmażamy cebulę pokrojoną w talarki. Cebulę przekładamy do mięsa.
Marchew, pietruszkę, seler obieramy, kroimy w słupki. Ogórki kroimy na plasterki. Warzywa przekładamy do mięsa, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy bulionem.
Danie dusimy pod przykryciem (na średnim ogniu) przez 40 min.

2 komentarze: