Składniki
1 kg żeberek wp2 cebule
2 marchewki
1 por ( biała część )
kawałek selera
1 pietruszka
2-3 ogórki kiszone
1 liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
olej do smażenia
2 łyżki mąki
500 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
Przygotowanie
Żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Oprószamy
solą i mąką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy mięso i przekładamy do
rondla. Na tłuszczu ze smażenia żeberek podsmażamy cebulę pokrojoną w talarki.
Cebulę przekładamy do mięsa.
Marchew, pietruszkę, seler obieramy, kroimy w słupki. Ogórki
kroimy na plasterki. Warzywa przekładamy do mięsa, dodajemy liść
laurowy, ziele angielskie, zalewamy bulionem.
Danie dusimy pod przykryciem (na średnim ogniu) przez 40
min.
Pyszne, oj zjadłabym chociażby teraz :-)
OdpowiedzUsuńCiekawe danie.
OdpowiedzUsuń