sobota, 17 października 2015

Kapuśniak za słodkiej kapusty

"Oszukany" kapuśniak też jest pyszny. A przygotowany na mięsie wołowym, pycha.
















Składniki

  • 1 1/2 litra wody
  • 300 g wołowiny ( szponder )
  • ćwiartka białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały seler
  • mały por
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • szczypta kminku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

    Przygotowanie

    Mięso opłukałem, zalałem wodą, doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem ogień i gotowałem około 20 minut. Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler obrałem, pokroiłem w kostkę , dodałem do wywaru mięsnego. Kapustę i por po opłukaniu pokroiłem na cienkie paski, wrzuciłem do wywaru. Dodałem liść laurowy, ziele angielskie, kminek, ziarenka pieprzu, doprawiłem solą. Gotowałem około 45 minut. Pod koniec gotowania wsypałem lubczyk i pieprz mielony. Zdjąłem z ognia, wyjąłem mięso, które po pokrojeniu dodałem ponownie do zupy. Wrzuciłem na koniec posiekany koperek i natkę pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz