"Oszukany" kapuśniak też jest pyszny. A przygotowany na mięsie wołowym, pycha.
Składniki
- 1 1/2 litra wody
- 300 g wołowiny ( szponder )
- ćwiartka białej kapusty
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- mały seler
- mały por
- 4 średnie ziemniaki
- 1 łyżeczka lubczyku
- 2 ziela angielskie
- 4 ziarenka pieprzu
- 1 liść laurowy
- szczypta kminku
- sól
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
Mięso opłukałem, zalałem wodą, doprowadziłem do wrzenia,
zmniejszyłem ogień i gotowałem około 20 minut. Ziemniaki, marchew,
pietruszkę, seler obrałem, pokroiłem w kostkę , dodałem do wywaru
mięsnego. Kapustę i por po opłukaniu pokroiłem na cienkie paski,
wrzuciłem do wywaru. Dodałem liść laurowy, ziele angielskie, kminek,
ziarenka pieprzu, doprawiłem solą. Gotowałem około 45 minut. Pod koniec
gotowania wsypałem lubczyk i pieprz mielony. Zdjąłem z ognia, wyjąłem
mięso, które po pokrojeniu dodałem ponownie do zupy. Wrzuciłem na
koniec posiekany koperek i natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz