Składniki
100 g makaronu (u nas casarecce)kurkuma
100 g żółtego sera
100 g kiełbasy z piersi kurczaka
150 g kukurydzy konserwowej
1 ogórek szklarniowy
Dip:
170 g jogurtu naturalnego
2-3 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
2 łyżeczki suszonej bazylii
sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente z dodatkiem kurkumy, odcedzamy i
studzimy.
Jogurt mieszamy z majonezem, dokładnie łączymy do uzyskania
jednolitej masy. Bazylię siekamy, dodajemy do jogurtu z majonezem razem z
suszoną bazylią, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystkie składniki
dokładnie ze sobą łączymy i doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu.
Makaron przekładamy do miski, dodajemy osączoną z zalewy
kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórek, ser żółty, kiełbasę. Składniki zalewamy
dipem i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 20-30 min.
Uwielbiam sałatki. Pysznie :-)
OdpowiedzUsuń