wtorek, 6 października 2015

Zupa z dziczyzny i borowików

Prawdziwie leśne smaki.

















Składniki

400 g mięsa z jelenia
300 g borowików szlachetnych
4 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 cebula
1 l bulionu wołowego
natka pietruszki
200 ml przecieru pomidorowego
olej do smażenia
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Mięso kroimy na większe kawałki, podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, smażymy jeszcze 5 min, cały czas mieszając. Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Dolewamy przecier pomidorowy i wrzucamy pokrojone w kostkę borowiki. Gotujemy 15-20 min, doprawiamy solą, pieprzem, podajemy z posiekaną natką pietruszki.

1 komentarz:

  1. Zupy z jelenia nigdy nie jadłam... Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń