Propozycja na grochówkę opartą na wędzonych mięsnych składnikach.
Składniki
- 300 g wędzonych żeberek
- 300 g suchego łamanego grochu
- włoszczyzna
- 150 g wędzonego surowego boczku
- 5 ziemniaków
- sól
- pieprz ziarnisty i mielony
- 4 ziarna jałowca
- pętko dobrej wędzonej kiełbasy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka domowego smalcu ze skwarkami
- majeranek
Przygotowanie
Żeberka, obraną i pokrojoną włoszczyznę zalałem 2 l wody,
doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem ogień i gotowałem ok. 1 godziny.
Na początku szumowałem. Wywar przecedziłem wrzuciłem łamany groch (wcześniej namoczonego i opłukanego) i
gotowałem jeszcze następną godzinę. Dodałem kilka ziaren pieprzu i
jałowca. Na ok. 20 minut przed końcem dodałem obrane, pokrojone w
kostkę ziemniaki oraz boczek pokrojony w kostkę, wcześniej przesmażony
na patelni na chrupiąco na maśle i oleju oraz łyżkę „swojskiego” smalcu (
ze skraweczkami ).
Ponadto wrzuciłem wędzoną kiełbasę pokrojoną w półtalarki i wcześniej ugotowane żeberka.
Z ugotowanej włoszczyzny wyjąłem marchewkę, którą pokroiłem w kostkę i
dodałem również do zupy. Doprawiłem solą i pieprzem i dużą ilością
roztartego w dłoniach majeranku.
Najlepsze co może być.
OdpowiedzUsuń