środa, 7 października 2015

Zupa grochowa na wędzonej bazie

Propozycja na grochówkę opartą na wędzonych mięsnych składnikach.
















Składniki

  • 300 g wędzonych żeberek
  • 300 g suchego łamanego grochu
  • włoszczyzna
  • 150 g wędzonego surowego boczku
  • 5 ziemniaków
  • sól
  • pieprz ziarnisty i mielony
  • 4 ziarna jałowca
  • pętko dobrej wędzonej kiełbasy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka domowego smalcu ze skwarkami
  • majeranek

    Przygotowanie

      Żeberka, obraną i pokrojoną włoszczyznę zalałem 2 l wody, doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem ogień i gotowałem ok. 1 godziny. Na początku szumowałem. Wywar przecedziłem wrzuciłem łamany groch (wcześniej namoczonego i opłukanego) i gotowałem jeszcze następną godzinę. Dodałem kilka ziaren pieprzu i jałowca. Na ok. 20 minut przed końcem dodałem obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz boczek pokrojony w kostkę, wcześniej przesmażony na patelni na chrupiąco na maśle i oleju oraz łyżkę „swojskiego” smalcu ( ze skraweczkami ).
    Ponadto wrzuciłem wędzoną kiełbasę pokrojoną w półtalarki i wcześniej ugotowane żeberka.
    Z ugotowanej włoszczyzny wyjąłem marchewkę, którą pokroiłem w kostkę i dodałem również do zupy. Doprawiłem solą i pieprzem i dużą ilością roztartego w dłoniach majeranku.

1 komentarz: