Typowe danie kuchni warmińsko-mazurskiej. Proponujemy z naszym
autorskim nadzieniem. W oryginalnym przepisie stosuje się nadzienie z
mięsa wieprzowego i zmielonych jajek ugotowanych na twardo z cebulą.
Składniki
- 900 g ziemniaków
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
- Farsz : 200 g pieczarek
- 100 g kiszonej kapusty
- ser żółty ementaler
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie umyłem, ugotowałem w mundurkach. Wystudziłem.
Zmieliłem, wbiłem 2 jajka, dodałem mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrobiłem
gładkie ciasto. Z ciasta uformowałem wałek, pokroiłem na placuszki, na
każdym ułożyłem, pasek żółtego sera i porcję farszu, zawinąłem i
uformowałem kotleciki. Smażyłem farszynki na złoto na smalcu.
Farsz : na patelni rozgrzałem masło, wrzuciłem pokrojone w dość dużą
kostkę pieczarki. Smażyłem je do czasu, aż puściły sok, który odparował
po krótkim duszeniu. Pieczarki ostudziłem, dodałem starty żółty ser oraz
pokrojoną kiszona kapustę. Doprawiłem solą i pieprzem.
fajna nazwa! nie jadłam jeszcze takiego dania :)
OdpowiedzUsuń