Makaron+brukselka+kurki=Mega pyszność <3 Ciężki tydzień już prawie za nami, hard core jeszcze przed...obiad w 30 min zawsze się sprawdza. Przepis pochodzi z naszej ulubionej lektury Kuchnia.
Składniki
120 g brukselki7 łyżek oliwy z oliwek
250 g kurek
1 szalotka
2 ząbki czosnku
2 łyżki listków oregano
60 g masła
sok z cytryny
120 ml bulionu warzywnego
450 g makaronu orecchiette
60 g startego parmezanu
sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente, odsączamy i zostawiamy 50 ml wody
z gotowania. Brukselkę oczyszczamy i dzielimy na listki. Rozgrzewamy oliwę (2-3
łyżki), wrzucamy listki, oprószamy solą i pieprzem, przyrumieniamy. Przekładamy
na talerz. Na patelnię wlewamy pozostałą oliwę, obsmażamy kurki ( większe
kroimy na kawałki ) kilka minut. Posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę
czosnek i listki oregano dodajemy do kurek i smażymy do miękkości szalotki. Następnie
dodajemy masło, bulion i wodę z makaronu, na mocnym ogniu odparowujemy 2-3 min,
po czym zmniejszamy płomień i dodajemy makaron, połowę parmezanu. Smażymy kilka
minut na średnim płomieniu. Całość mieszamy z listkami brukselki. Przed
podaniem posypujemy pozostałym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz