czwartek, 8 października 2015

Orecchiette z brukselką i kurkami
















































Makaron+brukselka+kurki=Mega pyszność <3 Ciężki tydzień już prawie za nami, hard core jeszcze przed...obiad w 30 min zawsze się sprawdza. Przepis pochodzi z naszej ulubionej lektury Kuchnia.












Składniki

120 g brukselki
7 łyżek oliwy z oliwek
250 g kurek
1 szalotka
2 ząbki czosnku
2 łyżki listków oregano
60 g masła
sok z cytryny
120 ml bulionu warzywnego
450 g makaronu orecchiette
60 g startego parmezanu
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Makaron gotujemy al dente, odsączamy i zostawiamy 50 ml wody z gotowania. Brukselkę oczyszczamy i dzielimy na listki. Rozgrzewamy oliwę (2-3 łyżki), wrzucamy listki, oprószamy solą i pieprzem, przyrumieniamy. Przekładamy na talerz. Na patelnię wlewamy pozostałą oliwę, obsmażamy kurki ( większe kroimy na kawałki ) kilka minut. Posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i listki oregano dodajemy do kurek i smażymy do miękkości szalotki. Następnie dodajemy masło, bulion i wodę z makaronu, na mocnym ogniu odparowujemy 2-3 min, po czym zmniejszamy płomień i dodajemy makaron, połowę parmezanu. Smażymy kilka minut na średnim płomieniu. Całość mieszamy z listkami brukselki. Przed podaniem posypujemy pozostałym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz