piątek, 9 października 2015

Roladki z cukinii w sosie winegret

Przepis dla wielbicieli cukinii, ale nie tylko.
















 

Składniki

  • 2-3 średnie cukinie (400 g)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 g rosołu drobiowego
  • 300 g fileta z łososia
  • 2 łyżeczki soku cytrynowego
  • 8 małych gałązek koperku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki octu z sherry
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy ( dijon )
  • pół łyżeczki miodu
  • 2 dojrzałe pomidory

    Przygotowanie

      Cukinie umyłem i oczyściłem. Następnie pokroiłem wzdłuż na paski szerokości 2 cm. Paski samej skórki wyrzuciłem. Rozgrzałem łyżkę oleju na dużej patelni, obsmażyłem paski cukinii krótko z obu stron na średnim ogniu. Podlałem 50 ml rosołu, dusiłem cukinię przez 5 minut na małym ogniu, następnie zdjąłem z patelni, osączyłem i odstawiłem. Rosół zachowałem.
    Filet z łososia pokroiłem na 8 cienkich plastrów. Każdy plaster skropiłem sokiem z cytryny, obłożyłem gałązką koperku, posoliłem, popieprzyłem i złożyłem wzdłuż na pół.
    Łososia położyłem na patelni, Dolałem pozostałe 50 ml rosołu oraz gorący rosół po cukinii, wszystko zagotowałem na małym ogniu pod przykryciem przez 3 minuty. Plastry łososia zdjąłem z ognia, owinąłem paskami cukinii. Roladki ułożyłem na półmisku. Płyn po gotowaniu wymieszałem z octem, musztardą, miodem, solą, pieprzem i pozostałym olejem. Odkroiłem nasady ogonków pomidorów, sparzyłem wrzątkiem, obrałem ze skóry, przekroiłem na pół, usunąłem pestki, miąższ pokroiłem w drobniutką kostkę. Roladki polałem sosem, posypałem kostkami pomidorów, przez godzinę marynowałem pod przykryciem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz