Przepis dla wielbicieli cukinii, ale nie tylko.
Składniki
- 2-3 średnie cukinie (400 g)
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 100 g rosołu drobiowego
- 300 g fileta z łososia
- 2 łyżeczki soku cytrynowego
- 8 małych gałązek koperku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki octu z sherry
- 1 łyżeczka ostrej musztardy ( dijon )
- pół łyżeczki miodu
- 2 dojrzałe pomidory
Przygotowanie
Cukinie umyłem i oczyściłem. Następnie pokroiłem wzdłuż na paski
szerokości 2 cm. Paski samej skórki wyrzuciłem. Rozgrzałem łyżkę oleju
na dużej patelni, obsmażyłem paski cukinii krótko z obu stron na średnim
ogniu. Podlałem 50 ml rosołu, dusiłem cukinię przez 5 minut na małym
ogniu, następnie zdjąłem z patelni, osączyłem i odstawiłem. Rosół
zachowałem.
Filet z łososia pokroiłem na 8 cienkich plastrów. Każdy plaster
skropiłem sokiem z cytryny, obłożyłem gałązką koperku, posoliłem,
popieprzyłem i złożyłem wzdłuż na pół.
Łososia położyłem na patelni, Dolałem pozostałe 50 ml rosołu oraz gorący
rosół po cukinii, wszystko zagotowałem na małym ogniu pod przykryciem
przez 3 minuty. Plastry łososia zdjąłem z ognia, owinąłem paskami
cukinii. Roladki ułożyłem na półmisku. Płyn po gotowaniu wymieszałem z
octem, musztardą, miodem, solą, pieprzem i pozostałym olejem. Odkroiłem
nasady ogonków pomidorów, sparzyłem wrzątkiem, obrałem ze skóry,
przekroiłem na pół, usunąłem pestki, miąższ pokroiłem w drobniutką
kostkę. Roladki polałem sosem, posypałem kostkami pomidorów, przez
godzinę marynowałem pod przykryciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz