Składniki
500 g mięsa wołowego1 łyżka musztardy dijon
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki gorczycy
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
100 ml bulionu wołowego
4 duże pieczarki
1 cukinia
2 pomidory
1 łyżeczka ziół prowansalskich
150 g startego żółtego sera
sól, pieprz
Przygotowanie
Wołowinę mielimy na średnich oczkach, dodajemy musztardę i
przyprawy utłuczone w moździerzu. Przyprawy razem z bulionem dodajemy do mięsa
i dokładnie wyrabiamy. Mięso dzielimy na 4 części, umieszczamy w obręczach (9 cm), robiąc z mięsa 2 cm rant. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy pomidory
(bez skóry i nasion, pokrojone w kostkę), zioła prowansalskie, oprószamy solą i
pieprzem, mieszamy. Pieczarki kroimy w drobną kostkę, układamy na mięsie. Następnie
dajemy cukinię z pomidorami. Na wierzch układamy starty ser. Całość przekładamy
na blaszkę i zapiekamy 35 min w temperaturze 180°C.
Jak zawsze coś pysznego. Oj kusisz Arku, kusisz ;)
OdpowiedzUsuń