niedziela, 11 października 2015

Mielone wołowe z warzywami

Z dodatkami świetny materiał na obiad...bez, sprawdzi się na idealną  przekąskę.















Składniki

500 g mięsa wołowego
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki gorczycy
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
100 ml bulionu wołowego
4 duże pieczarki
1 cukinia
2 pomidory
1 łyżeczka ziół prowansalskich
150 g startego żółtego sera
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Wołowinę mielimy na średnich oczkach, dodajemy musztardę i przyprawy utłuczone w moździerzu. Przyprawy razem z bulionem dodajemy do mięsa i dokładnie wyrabiamy. Mięso dzielimy na 4 części, umieszczamy w obręczach (9 cm), robiąc z mięsa 2 cm rant. Cukinię  obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy pomidory (bez skóry i nasion, pokrojone w kostkę), zioła prowansalskie, oprószamy solą i pieprzem, mieszamy. Pieczarki kroimy w drobną kostkę, układamy na mięsie. Następnie dajemy cukinię z pomidorami. Na wierzch układamy starty ser. Całość przekładamy na blaszkę i zapiekamy 35 min w temperaturze 180°C.

1 komentarz: