Koper włoski to śródziemnomorskie warzywo w Polsce jeszcze mało
popularne, ale ma wiele do zaoferowania. Warto wypróbować.
Składniki
- 2 szt kopru włoskiego
- 3 pomidory
- 4 plastry ulubionego żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- kilka listków tymianku
Przygotowanie
Koper oczyściłem, pokroiłem na części, usunąłem twardy części z
głąba. Ugotowałem na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i
soku z cytryny.
Cebulę posiekałem, czosnek przecisnąłem przez praskę i roztarty z solą.
Pomidory umyłem i pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem masło na patelni,
zeszkliłem czosnek i cebulę. Dodałem pomidory i posiekany tymianek.
Doprawiłem solą i pieprzem do smaku, chwilę dusiłem na niewielkim ogniu
pod przykryciem. Następnie przełożyłem do naczynia żaroodpornego.
Na pomidorową mieszankę wyłożyłem koper włoski i plastry żółtego sera,
oprószyłem solą i pieprzem. Zapiekałem tak przygotowany fenku w
piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C przez 20 minut.
Serwować na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz