środa, 14 października 2015

Koper włoski zapiekany

Koper włoski to śródziemnomorskie warzywo w Polsce jeszcze mało popularne, ale ma wiele do zaoferowania. Warto wypróbować.















Składniki

  • 2 szt kopru włoskiego
  • 3 pomidory
  • 4 plastry ulubionego żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • kilka listków tymianku

    Przygotowanie

      Koper oczyściłem, pokroiłem na części, usunąłem twardy części z głąba. Ugotowałem na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny.
    Cebulę posiekałem, czosnek przecisnąłem przez praskę i roztarty z solą. Pomidory umyłem i pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem masło na patelni, zeszkliłem czosnek i cebulę. Dodałem pomidory i posiekany tymianek. Doprawiłem solą i pieprzem do smaku, chwilę dusiłem na niewielkim ogniu pod przykryciem. Następnie przełożyłem do naczynia żaroodpornego.
    Na pomidorową mieszankę wyłożyłem koper włoski i plastry żółtego sera, oprószyłem solą i pieprzem. Zapiekałem tak przygotowany fenku w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C przez 20 minut. Serwować na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz