Brukselka od zawsze kojarzyła nam się zw wczesną jesienią...jesteśmy jej amatorami. Postanowiliśmy zrobić własną wersję zupy z urozmaiceniem...bo sery też lubimy, zwłaszcza kozie <3 ale tym razem pleśniowy lazur, równie pyszny i "śmierdzący" ;)
Składniki
2 duże marchewki1 pietruszka
1 mały seler
500 g brukselka
1 łyżeczka masła klarowanego
200 g drobnego makaronu
1.2 l bulionu warzywnego
125 g sera pleśniowego lazur
koperek
pieprz
Przygotowanie
Marchewki, pietruszkę, seler kroimy w kostkę. Brukselkę
oczyszczamy, większe kroimy na pół. Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy
bulionem, gotujemy do momentu, kiedy będą półtwarde. Następnie dodajemy makaron
i pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Dotujemy do miękkości makaronu. Na koniec
wrzucamy posiekany koperek. Do smaku doprawiamy pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz