Alternatywa dla "chemicznych" chipsów. Samo zdrowie, a że pyszne , zapewniamy.
Składniki
- jabłka ( ilość dowolna )
Przygotowanie
Najlepsze są jabłka bardzo słodkie i o konsystencji bardziej
zbitej. Zbyt soczyste po ususzeniu niewiele z tych jabłek zostanie.
Jabłka dokładnie umyłem, pokroiłem na ćwiartki, usunąłem gniazda
nasienne, pokroiłem na plasterki ok. 3mm. Ułożyłem w suszarce do owoców
jeden obok drugiego. Tak, żeby nie nachodziły na siebie. Suszyłem w
sumie około 4 godzin, wyjąłem po sprawdzeniu stanu ich wysuszenia. Im
jabłka są bardziej soczyste tym dłużej suszymy. Przechowujemy je w
papierowej torbie lub jak ja w słoiku z pokrywką szklaną.
Często sobie takie robię, a teraz jesienią, posypuję cynamonem :) Bajka :)
OdpowiedzUsuń