wtorek, 13 października 2015

Chipsy jabłkowe

Alternatywa dla "chemicznych" chipsów. Samo zdrowie, a że pyszne , zapewniamy.

















Składniki

  • jabłka ( ilość dowolna )

    Przygotowanie

    Najlepsze są jabłka bardzo słodkie i o konsystencji bardziej zbitej. Zbyt soczyste po ususzeniu niewiele z tych jabłek zostanie.

    Jabłka dokładnie umyłem, pokroiłem na ćwiartki, usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem na plasterki ok. 3mm. Ułożyłem w suszarce do owoców jeden obok drugiego. Tak, żeby nie nachodziły na siebie. Suszyłem w sumie około 4 godzin, wyjąłem po sprawdzeniu stanu ich wysuszenia. Im jabłka są bardziej soczyste tym dłużej suszymy. Przechowujemy je w papierowej torbie lub jak ja w słoiku z pokrywką szklaną.

1 komentarz:

  1. Często sobie takie robię, a teraz jesienią, posypuję cynamonem :) Bajka :)

    OdpowiedzUsuń