Małe cebulki można także zamknąć w słoiki.
Składniki
- 1 kg cebulek o średnicy 2-3 cm
- po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- liść laurowy
- suchy koper
- Zalewa : 1,5 l wody
- 5 dag soli
- 5 dag cukru
- szklanka octu 10- proc.
Przygotowanie
Cebulki obrałem, włożyłem do wrzącej wody na 3 minuty,
odcedziłem, przelałem zimną wodą. Ułożyłem w słoikach, dodałem
przyprawy. Przygotowałem zalewę: zagotowałem wodę z solą i cukrem,
dodałem ocet. Gorącą napełniłem słoiki. Zamknąłem i pasteryzowałem 25
minut.
o mój agrest! Aż zrobię tę cebulkę, mój mąż na bank pomyśli, że to agrest :)
OdpowiedzUsuń:D Zdziwiony smakiem będzie ;)
UsuńTeż w pierwszej chwili myślałam, że to agrest ;)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku takich cebulek :)
:D ...teraz my też widzimy agrest ;)
Usuń