poniedziałek, 12 października 2015

Cebula marynowana

Małe cebulki można także zamknąć w słoiki.

















Składniki

  • 1 kg cebulek o średnicy 2-3 cm
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • suchy koper
  • Zalewa : 1,5 l wody
  • 5 dag soli
  • 5 dag cukru
  • szklanka octu 10- proc.

    Przygotowanie

    Cebulki obrałem, włożyłem do wrzącej wody na 3 minuty, odcedziłem, przelałem zimną wodą. Ułożyłem w słoikach, dodałem przyprawy. Przygotowałem zalewę: zagotowałem wodę z solą i cukrem, dodałem ocet. Gorącą napełniłem słoiki. Zamknąłem i pasteryzowałem 25 minut.

4 komentarze:

  1. o mój agrest! Aż zrobię tę cebulkę, mój mąż na bank pomyśli, że to agrest :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też w pierwszej chwili myślałam, że to agrest ;)
    Ciekawa jestem smaku takich cebulek :)

    OdpowiedzUsuń