czwartek, 15 października 2015

Halibut z sosem pomidorowym i salsą

Idealna ryba na piątkowy obiad.


















Składniki

  • 6 filetów z halibuta ( każdy po 200 g )
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju do posmarowania papieru
  • listki bazylii
  • Sos pomidorowy : 750 g obranych pomidorów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • Salsa : 2 małe fenkuły
  • 2 obrane pomidory
  • 2/3 szklanki czarnych oliwek bez pestek
  • 2 łyżki kaparów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • pieprz
  • sól

    Przygotowanie

      Sos: pomidory przekroiłem na pól, oczyściłem z nasion i zmiksowałem, dodając porcjami oliwę i ocet. Przyprawiłem solą i pieprzem.
    Salsa: posiekałem obrane fenkuły, pomidory, oliwki i bazylię. Dodałem kapary, oliwę i ocet, przyprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Wstawiłem do lodówki przykryte folią.
    Filety przyprawiłem solą i pieprzem, polałem oliwą wymieszaną z octem. Wstawiłem do lodówki na godzinę, kilkakrotnie w tym czasie odwracałem. Po wyjęciu z marynaty osuszyłem, posypałem z jednej strony posypałem mąką. Na blaszce wyłożyłem pergamin, wstawiłem do piekarnika na 15 minut ( piekarnik rozgrzany do 200 stopni C ). Gorący papier posmarowałem olejem, ułożyłem na nim filety ( mąką do dołu ) , zapiekałem 20 minut. Upieczone ryby podałem w sosie, posypane posiekaną bazylią, z dodatkiem salsy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz