Idealna ryba na piątkowy obiad.
Składniki
- 6 filetów z halibuta ( każdy po 200 g )
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- sól
- pieprz
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju do posmarowania papieru
- listki bazylii
- Sos pomidorowy : 750 g obranych pomidorów
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu balsamicznego
- sól
- pieprz
- Salsa : 2 małe fenkuły
- 2 obrane pomidory
- 2/3 szklanki czarnych oliwek bez pestek
- 2 łyżki kaparów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Sos: pomidory przekroiłem na pól, oczyściłem z nasion i
zmiksowałem, dodając porcjami oliwę i ocet. Przyprawiłem solą i
pieprzem.
Salsa: posiekałem obrane fenkuły, pomidory, oliwki i bazylię. Dodałem
kapary, oliwę i ocet, przyprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem.
Wstawiłem do lodówki przykryte folią.
Filety przyprawiłem solą i pieprzem, polałem oliwą wymieszaną z octem.
Wstawiłem do lodówki na godzinę, kilkakrotnie w tym czasie odwracałem.
Po wyjęciu z marynaty osuszyłem, posypałem z jednej strony posypałem
mąką. Na blaszce wyłożyłem pergamin, wstawiłem do piekarnika na 15 minut
( piekarnik rozgrzany do 200 stopni C ). Gorący papier posmarowałem
olejem, ułożyłem na nim filety ( mąką do dołu ) , zapiekałem 20 minut.
Upieczone ryby podałem w sosie, posypane posiekaną bazylią, z dodatkiem
salsy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz