środa, 23 września 2015

Zupa z białej kapusty

Aromatyczna, lekka i pożywna...bezmięsna propozycja na przepyszną zupę.















Składniki

mała główka kapusty
2 duże marchewki
1 mały seler
1 pietruszka
4 ziemniaki
1 cebula
1 łyżka masła
1,5 l gorącej wody
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
4 łyżki śmietany 18%
1 pęczek koperku
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Cebulę, marchewki, pietruszkę ,seler, ziemniaki kroimy w kostkę, chwilę podsmażamy na rozgrzanym maśle. Zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, solimy i oprószamy pieprzem. Zagotowujemy. Kapustę siekamy (dosyć grubo), dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości warzyw. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy śmietanę i posiekany koperek, mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz