Składniki
mała główka kapusty2 duże marchewki
1 mały seler
1 pietruszka
4 ziemniaki
1 cebula
1 łyżka masła
1,5 l gorącej wody
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
4 łyżki śmietany 18%
1 pęczek koperku
sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulę, marchewki, pietruszkę ,seler, ziemniaki kroimy w
kostkę, chwilę podsmażamy na rozgrzanym maśle. Zalewamy wodą, dodajemy liście
laurowe, ziele angielskie, solimy i oprószamy pieprzem. Zagotowujemy. Kapustę siekamy
(dosyć grubo), dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości warzyw. Następnie
zestawiamy z ognia, dodajemy śmietanę i posiekany koperek, mieszamy, doprawiamy
do smaku solą oraz pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz