czwartek, 24 września 2015

Zapiekanka serowa

Typowe danie kuchni szwajcarskiej. W oryginalnym przepisie używa się sera Appenzeller, ale z powodzeniem można go zastąpić ementalerem.














Składniki

  • 200 g makaronu drobnego ( ja użyłem gnocchi )
  • sól
  • pieprz biały
  • 200 g sera ementaler
  • 3 cebule
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła

    Przygotowanie



    Ugotowałem makaron w osolonej wodzie (6-8 minut). Starłem ser na drobnej tarce. Cebule obrałem i pokroiłem w cieniutkie krążki. Posiekałem natkę pietruszki. Odcedziłem makaron, wymieszałem z połową sera, przełożyłem do naczynia żaroodpornego. Posypałem resztą sera, doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Cebule podsmażyłem na maśle na złoty kolor, rozłożyłem na makaronie, skropiłem tłuszczem ze smażenia. Krótko zapiekałem, posypałem posiekaną natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz