Typowe danie kuchni szwajcarskiej. W oryginalnym przepisie używa się
sera Appenzeller, ale z powodzeniem można go zastąpić ementalerem.
Składniki
- 200 g makaronu drobnego ( ja użyłem gnocchi )
- sól
- pieprz biały
- 200 g sera ementaler
- 3 cebule
- natka pietruszki
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
Ugotowałem makaron w osolonej wodzie (6-8 minut). Starłem ser na
drobnej tarce. Cebule obrałem i pokroiłem w cieniutkie krążki.
Posiekałem natkę pietruszki. Odcedziłem makaron, wymieszałem z połową
sera, przełożyłem do naczynia żaroodpornego. Posypałem resztą sera,
doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Cebule podsmażyłem na maśle na
złoty kolor, rozłożyłem na makaronie, skropiłem tłuszczem ze smażenia.
Krótko zapiekałem, posypałem posiekaną natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz