czwartek, 24 września 2015

Sałatka z zielonych pomidorów

Pamiętamy te smaki...jedna z lepszych, "babcinych" sałatek. Postanowiliśmy ją zrobić bo pomidory nie dojrzały (wiemy, że odstawienie w ciemne miejsce pomoże), a już dawno jej nie jedliśmy.












Składniki

6 kg zielonych pomidorów
12 średniej wielkości cebul
2 łyżki żółtej gorczycy
2 łyżki soli
1 łyżka mielonego pieprzu
Zalewa:
2 l wody
450 ml octu
400 g cukru
2 łyżki soli

Przygotowanie

 
Pomidory kroimy na 3 mm plasterki. Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki a później w piórka. Mieszamy z pomidorami, gorczycą, solą i pieprzem. Odstawiamy na 2 godziny.
Zalewę zagotowujemy, dodajemy pomidory i gotujemy 15-20 min. Gorące przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i na ściereczce ustawiamy do góry dnem, do całkowitego ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz