Połączenie przegrzebków ze skarmelizowaną cykorią i dodatkiem
selerowego puree, dla nas rewelacja. Duży nakład pracy w sensie
synchronizacji, ale efekt wynagradza.
Składniki
- 24 muszle Świętego Jakuba
- półtora kg selera korzeniowego
- 100 g masła
- 200 ml gęstej śmietany
- 4 cykorie
- 2 łyżeczki curry
- cukier
- Sos Beurre Blanc : 500 ml białego wina
- sok z cytryny
- 2 szalotki
- listek laurowy
- 100 ml śmietany 18 %
- 200 g masła
- 1 pęczek koperku
Przygotowanie
Seler po obraniu pokroiłem na szóstki. Ugotowałem w osolonej
wodzie, osączyłem a następnie zmiksowałem. Zagotowałem śmietanę z curry
i wymieszałem z selerowym puree.
Sos : zagotowałem wino z listkiem laurowym i szalotkami, podgrzewałem,
aż ¾ wina odparowała. Połączyłem ze śmietaną, ponownie zredukowałem
objętość sosu o ¾. Ciągle mieszając, dodawałem po kawałeczku zimnego
masła. Następnie zmiksowałem posiekany koperek i połączyłem go z sosem.
Doprawiłem odrobiną soku z cytryny. Oddzieliłem poszczególne listki
cykorii. Rozgrzałem masło z cukrem, włożyłem listki cykorii, lekko
mieszałem, aby całe pokryły się karmelem. Włożyłem małże na bardzo
gorącą patelnię, zrumieniłem z każdej strony. Podałem z selerowym puree i
listkami cykorii. Polałem sosem Beurre Blanc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz