Składniki
2 l bulionu warzywnego2 duże marchewki
2 łyżki masła
500 ml śmietany 18%
1 duża cebula
1 łyżeczka mielonego pieprzu
3 goździki
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonego kminku
2 łyżki mąki
200 g ulubionego makaronu
natka pietruszki
Przygotowanie
Bulion zagotowujemy, dodajemy pokrojoną na talarki
marchewkę, gotujemy do miękkości. Osobno w osolonym wrzątku gotujemy makaron,
odcedzamy. W garnku na maśle lekko rumienimy mąkę, dodajemy posiekaną cebulę,
mielony kminek, goździki, pieprz i gałkę muszkatołową. Składniki zalewamy
śmietaną i bulionem z marchewką, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy
makaron, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz