Składniki
500 g mąki1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki cukru
30 g cukru waniliowego
35 g drożdży
200 ml letniego mleka
2 jajka
70 g masła
Dodatkowo:
24 śliwki węgierki
1 łyżka masła
cukier puder
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy do miski. Do kubka wkruszamy drożdże,
rozpuszczamy je w łyżce cukru, dodajemy mąkę i 5 łyżek letniego mleka,
dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia rozczynu.
Masło rozpuszczamy, lekko studzimy.
Do przesianej mąki dodajemy sól, pozostały cukier, cukier
waniliowy, mieszamy. Następnie wbijamy jajka, wlewamy rozczyn, letnie mleko,
wszystko mieszamy przy pomocy szpatułki, dokładnie łączymy.
Przestudzone masło dodajemy do ciasta, ręką wyrabiamy na
gładko, do całkowitego połączenia ( w razie potrzeby, jeśli ciasto było by zbyt
rzadkie, dodajemy mąkę ). Tak
przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Śliwki myjemy, usuwamy pestki.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm, przy pomocy szklanki
wycinamy kółka.
Na środek każdego układamy po 1 śliwce, dokładnie zlepiamy
(podobnie jak knedle), układamy na blaszce, przykrywamy ściereczką na 20 min do
wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy, smarujemy wierzch bułeczek, które
pieczemy 15 min w temp 180°C.
Ciepłe oprószamy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz