Składniki
300 g mięsa wołowego300 g mięsa wieprzowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 kolorowe papryki
3 pomidory
5 ziemniaków
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
500 ml rosołu
Przygotowanie
Mięso kroimy na dużą kostkę. Z papryk usuwamy nasiona,
kroimy na paski. Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i gniazda nasienna, podobnie
jak papryki kroimy na paski. Ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
W kociołku rozgrzewamy masło i oliwę, przez 5-6 min
podsmażamy mięso. Następnie dodajemy warzywa, koncentrat pomidorowy,
przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, dusimy pod przykryciem 5 min. Następnie
dodajemy połowę rosołu i dusimy 30 min na małym ogniu, od czasu do czasu
mieszając. Po 30 min dodajemy resztę rosołu, dusimy dalej (bez przykrycia) aż
mięso będzie miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz