niedziela, 27 września 2015

Kociołek bałkański

Przepyszne jednogarnkowe danie z zaprzyjaźnionej restauracji Jazzva w Bolesławcu. Syte i treściwe danie, posiadające wyraziste smaki.













Składniki

300 g mięsa wołowego
300 g mięsa wieprzowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 kolorowe papryki
3 pomidory
5 ziemniaków
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
500 ml rosołu

Przygotowanie

 
Mięso kroimy na dużą kostkę. Z papryk usuwamy nasiona, kroimy na paski. Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i gniazda nasienna, podobnie jak papryki kroimy na paski. Ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
W kociołku rozgrzewamy masło i oliwę, przez 5-6 min podsmażamy mięso. Następnie dodajemy warzywa, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, dusimy pod przykryciem 5 min. Następnie dodajemy połowę rosołu i dusimy 30 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po 30 min dodajemy resztę rosołu, dusimy dalej (bez przykrycia) aż mięso będzie miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz