środa, 23 września 2015

Ziemniaki pieczone jak z ogniska wg Ewy (Z cukrem pudrem)

Przepis pochodzi z bloga Z cukrem pudrem. Ziemniaki są rewelacyjne w smaku.















Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 kopiaste łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • tymianek
  • bazylia
  • oregano
  • szczypta rozmarynu
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

  • Ziemniaki obrałem, ugotowałem na półtwardo w lekko osolonym wrzątku, odcedziłem i lekko schłodziłem. Duże pokroiłem na równe ćwiartki. Polałem rozpuszczonym masłem, dokładnie wymieszałem, posypałem przyprawami, dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejny raz dokładnie wymieszałem. Piekłem ok. 50 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C (na środkowym poziomie, góra-dół, bez termoobiegu), do zrumienienia i miękkości ziemniaków. Co jakiś czas obracałem, by równomiernie się spiekły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz