Przepis pochodzi z bloga Z cukrem pudrem. Ziemniaki są rewelacyjne w smaku.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 3 kopiaste łyżki masła
- 4 ząbki czosnku
- tymianek
- bazylia
- oregano
- szczypta rozmarynu
- sól, pieprz
Przygotowanie
-
Ziemniaki obrałem, ugotowałem na półtwardo w lekko osolonym
wrzątku, odcedziłem i lekko schłodziłem. Duże pokroiłem na równe ćwiartki.
Polałem rozpuszczonym masłem, dokładnie wymieszałem, posypałem przyprawami,
dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejny raz dokładnie wymieszałem.
Piekłem ok. 50 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C (na
środkowym poziomie, góra-dół, bez termoobiegu), do zrumienienia i miękkości
ziemniaków. Co jakiś czas obracałem, by równomiernie się spiekły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz