wtorek, 22 września 2015

Sałatka z sosem farmerskim

Kuchnia amerykańska nie musi być kojarzona tylko z fast foodem. Kurczak marynowany w sosie maślankowo- majonezowym z dodatkiem wielu przypraw... polecamy.













 

Składniki

  • 750 g piersi kurczaka
  • 450 g mieszanej sałaty
  • pół szklanki uprażonych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • Przyprawa : 2 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki czosnku w proszku
  • pół łyżeczki cebuli w proszku
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki papryki
  • pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • Sos farmerski : 1,75 szklanki maślanki
  • pół szklanki majonezu
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

    Przygotowanie



    Połączyłem przygotowane składniki przyprawy. Zrobiłem sos : wymieszałem ¾ szklanki maślanki z majonezem, dymkami, natką, octem, czosnkiem i skórką cytrynową. Dodałem półtora łyżeczki przyprawy oraz sól i pieprz do smaku.
    Resztą przyprawy natarłem kurczaka, przełożyłem go do miski. Polałem maślanką, włożyłem do lodówki na około 1 godzinę. Co jakiś czas odwracałem mięso, tak aby cały czas było pokryte zalewą. Po tym czasie wyjąłem kurczaka, upiekłem na patelni gilowej , po 5 minut z każdej strony, a potem pokroiłem na kawałki. Wymieszałem sałatę z orzechami i rodzynkami. Polałem sosem, przyprawiłem solą i pieprzem. Na wierzchu rozłożyłem pokrojonego kurczaka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz