Kuchnia amerykańska nie musi być kojarzona tylko z fast foodem. Kurczak
marynowany w sosie maślankowo- majonezowym z dodatkiem wielu
przypraw... polecamy.
Składniki
- 750 g piersi kurczaka
- 450 g mieszanej sałaty
- pół szklanki uprażonych orzechów włoskich
- 1/4 szklanki rodzynek
- Przyprawa : 2 łyżeczki soli
- pół łyżeczki czosnku w proszku
- pół łyżeczki cebuli w proszku
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- pół łyżeczki suszonego oregano
- pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- pół łyżeczki papryki
- pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- Sos farmerski : 1,75 szklanki maślanki
- pół szklanki majonezu
- 2 łyżki posiekanej dymki
- 2 łyżki posiekanej natki
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 roztarty ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Przygotowanie
Połączyłem przygotowane składniki przyprawy. Zrobiłem sos :
wymieszałem ¾ szklanki maślanki z majonezem, dymkami, natką, octem,
czosnkiem i skórką cytrynową. Dodałem półtora łyżeczki przyprawy oraz
sól i pieprz do smaku.
Resztą przyprawy natarłem kurczaka, przełożyłem go do miski. Polałem
maślanką, włożyłem do lodówki na około 1 godzinę. Co jakiś czas
odwracałem mięso, tak aby cały czas było pokryte zalewą. Po tym czasie
wyjąłem kurczaka, upiekłem na patelni gilowej , po 5 minut z każdej
strony, a potem pokroiłem na kawałki. Wymieszałem sałatę z orzechami i
rodzynkami. Polałem sosem, przyprawiłem solą i pieprzem. Na wierzchu
rozłożyłem pokrojonego kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz