wtorek, 22 września 2015

Ryba po meksykańsku

Propozycja na rybę zapiekaną w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami.
















Składniki

  • 1 kg dorsza ( może być łosoś , pstrąg )
  • 2 cytryny ( 150 g )
  • 2 cebule (200 g )
  • 4 pomidory (300 g )
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • 10 zielonych oliwek bez pestek
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
  • oliwki faszerowane papryką do posypania

    Przygotowanie



    Rybę natarłem czosnkiem, solą i sokiem z cytryny. Odstawiłem na 10 minut. Cebulę obrałem i drobno posiekałem. Czosnek obrałem, oliwki osączyłem i posiekałem. W dużym rondlu rozgrzałem połowę oliwy, zeszkliłem cebule i czosnek. Dodałem pomidory obrane ze skórki, gotowałem na ostrym ogniu przez kilka minut. Zmniejszyłem ogień, wrzuciłem oregano i listki laurowe. Dodałem oliwki i kapary, dusiłem na małym ogniu około 10 minut. Sos doprawiłem solą i pieprzem, odstawiłem. Na pozostałej oliwie usmażyłem rybę z każdej strony na rumiano. Naczynie żaroodporne wysmarowałem masłem, włożyłem usmażoną rybę, zalałem sosem. Przykryłem i zapiekałem około 15 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Po wyjęciu posypałem oliwkami.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza