Propozycja na rybę zapiekaną w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami.
Składniki
- 1 kg dorsza ( może być łosoś , pstrąg )
- 2 cytryny ( 150 g )
- 2 cebule (200 g )
- 4 pomidory (300 g )
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki kaparów
- 10 zielonych oliwek bez pestek
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanej natki
- 2 listki laurowe
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- sól
- pieprz
- oliwki faszerowane papryką do posypania
Przygotowanie
Rybę natarłem czosnkiem, solą i sokiem z cytryny. Odstawiłem na
10 minut. Cebulę obrałem i drobno posiekałem. Czosnek obrałem, oliwki
osączyłem i posiekałem. W dużym rondlu rozgrzałem połowę oliwy,
zeszkliłem cebule i czosnek. Dodałem pomidory obrane ze skórki,
gotowałem na ostrym ogniu przez kilka minut. Zmniejszyłem ogień,
wrzuciłem oregano i listki laurowe. Dodałem oliwki i kapary, dusiłem na
małym ogniu około 10 minut. Sos doprawiłem solą i pieprzem, odstawiłem.
Na pozostałej oliwie usmażyłem rybę z każdej strony na rumiano.
Naczynie żaroodporne wysmarowałem masłem, włożyłem usmażoną rybę,
zalałem sosem. Przykryłem i zapiekałem około 15 minut, w piekarniku
nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Po wyjęciu posypałem oliwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz