Ten przepis dedykujemy Agnieszce. Zbiory owoców nie powinny się marnować ,
więc zamykamy je słoiki na różne sposoby. Jabłka w towarzystwie imbiru
? Polecamy.
Składniki
- Składniki na 3 słoiki po 500 ml pojemności każdy :
- 2 kg kwaskowatych jabłek
- imbir około 300 g
- 200 g cukru
- 1 średnia cytryna
- 2 laski wanilii
- 2 laski cynamonu
- 1 łyżeczka goździków
Przygotowanie
Jabłka umyłem, obrałem, wyciąłem gniazda nasienne. Miąższ owoców
pokroiłem na mniejsze kawałki. Korzeń imbiru obrałem, pokroiłem na
cienkie plasterki. Cytrynę sparzyłem, cienko obrałem ze skórki,
wycisnąłem sok. W rondlu zagotowałem 3 szklanki wody z cukrem,
goździkami, imbirem, laskami wanilii i cynamonu, sokiem oraz skórką z
cytryny. Gotowałem tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuścił ( od
czasu do czasu można pomieszać całość drewnianą łyżką ). Pokrojone
jabłka przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików, zalałem
przygotowanym płynem. Słoiki szczelnie zamknąłem, ustawiłem na głębokiej
blasze. Na blachę wlałem gorącą wodę, tak aby słoiki były zanurzone w
niej do wysokości około
1 cm. Wstawiłem na dolny poziom nagrzanego piekarnika, pasteryzowałem w
temperaturze 200 stopni C tak długo, aż zawartość słoików zaczęła się
perlić ( po około 60-70 minutach ).
Piekarnik wyłączyłem, drzwiczki pozostawiłem zamknięte. Gdy słoiki
trochę przestygły wyjąłem je z piekarnika, ustawiłem na drewnianej
deseczce, przykryłem ściereczką zmoczoną w gorącej wodzie. Przetwory
powinny stygnąć bardzo powoli, w temperaturze pokojowej, dopiero potem
można je wynieść do spiżarni lub piwnicy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz