Składniki
200 g łopatki wieprzowej200 g karkówki wieprzowej
200 g szynki wieprzowej
800 ml rosołu z kury
600 g cebuli
2 łyżeczki ostrej papryki
4 łyżki oleju
500 g pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
250 ml czerwonego wina
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
ryż
sól, pieprz
Przygotowanie
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę mięso
razem z pokrojoną w piórka cebulą (dodajemy po kilku minutach smażenia mięsa,
żeby się nie przypaliła). Następnie oprószamy ostrą papryką, lekko podlewamy
wodą (50 ml), chwilę dusimy. W garnku zagotowujemy rosół, dodajemy pomidory
pokrojone w kostkę (sparzone i obrane ze skórki bez gniazd nasiennych),
czerwone wino, czosnek (cały ząbek), koncentrat pomidorowy, liść laurowy,
bazylię. Gotujemy 15 min. Po tym czasie dodajemy podsmażone mięso i gotujemy
razem, na małym ogniu 45 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z
gotowanym ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz