sobota, 5 września 2015

Zupa gulaszowa z pomidorów

Lekko zmodyfikowana gulaszowa, dzięki sezonowym pomidorom (są obłędne o tej porze). Pełnia aromatu i smaku,lekko pikantna, bardzo syta.














Składniki

200 g łopatki wieprzowej
200 g karkówki wieprzowej
200 g szynki wieprzowej
800 ml rosołu z kury
600 g cebuli
2 łyżeczki ostrej papryki
4 łyżki oleju
500 g pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
250 ml czerwonego wina
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
ryż
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę mięso razem z pokrojoną w piórka cebulą (dodajemy po kilku minutach smażenia mięsa, żeby się nie przypaliła). Następnie oprószamy ostrą papryką, lekko podlewamy wodą (50 ml), chwilę dusimy. W garnku zagotowujemy rosół, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę (sparzone i obrane ze skórki bez gniazd nasiennych), czerwone wino, czosnek (cały ząbek), koncentrat pomidorowy, liść laurowy, bazylię. Gotujemy 15 min. Po tym czasie dodajemy podsmażone mięso i gotujemy razem, na małym ogniu 45 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z gotowanym ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz