piątek, 4 września 2015

Papryka nadziewana bulgurem i kurkami

Pieczona papryka ma niesamowity smak, do tego połączenie naszej ulubionej kaszy i ukochanych kurek...wystarczy :P















Składniki

4 duże papryki czerwone
150 g kaszy bulgur
200 g kurek
1 duża cebula
1 łyżeczka ghee
150 g mozzarelli parzonej (tartej)
4 łyżki oliwy z oliwek
natka pietruszki
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu. Studzimy.
Cebulę siekamy i razem z oczyszczonymi i pokrojonymi kurkami podsmażamy na rozgrzanym maśle. Studzimy.
Papryki myjemy, odcinamy „kapelusze”, usuwamy gniazda nasienne.
Ostudzoną kaszę mieszamy z cebulą i kurkami, dodajemy startą mozzarellę, posiekaną natkę, oliwą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farszem nadziewamy wydrążone papryki, zakrywamy „kapeluszami” i pieczemy 40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. podajemy zaraz po upieczeniu.

2 komentarze:

  1. ale bym zjadła takie papryki! Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 :) Jutro już ostatni dzień.

    OdpowiedzUsuń