Propozycja na ogórki konserwowe w troszkę innym wydaniu.
Składniki
- Składniki na 2 słoiki o pojemności 1 l każdy
- 1,3 kg małych, twardych ogórków
- 150 g czerwonej cebuli
- 1 strąk czerwonej papryczki chili
- 1 szklanka octu
- 6 łyżek soli
- 2 kwiatostany kopru
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
Ogórki opłukałem. Wymieszałem 4 szklanki zimnej wody z 4 łyżkami
soli, zalałem ogórki i odstawiłem na 12 godzin w chłodne miejsce. Po tym
czasie wyjąłem ogórki, opłukałem i osuszyłem. Kwiatostany kopru umyłem i
osuszyłem. Strąk papryczki chili naciąłem wzdłuż (usunąłem nasiona),
posiekałem. Cebulę obrałem, pokroiłem w krążki . Wszystkie składniki
oraz ziarenka pieprzu przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików.
Przygotowałem zalewę. Zagotowałem 4 szklanki wody z resztą soli i
cukrem, wlałem ocet. Ogórki zalałem taką ilością płynu, aby sięgał 2 cm
poniżej brzegu słoika. Szczelnie zamknąłem, wstawiłem do garnka z taka
ilością wody, aby sięgała do ¾ wysokości słoików.
Pasteryzowałem 30 minut w temperaturze 75 stopni C ( czas pasteryzacji
rozpoczyna się wówczas, gdy woda osiągnie w/w temperaturę).
Pięknie, kolorowo i oczywiście smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
Usuń